Partnerskapsförord

Att ingå partnerskap betyder inte bara att ni befäster ert förhållande till den ni älskar och att ni kommer att dela glädje och sorg tillsammans hela livet. Det innebär också frågor om ekonomi och allvarliga tankar om vad som händer om en av parterna vill skiljas eller avlider. Det är jobbiga frågor att ta upp när man känner sig som lyckligast men nödvändigt för framtiden. När det är som mest kaotiskt och världen vänds upp och ner så är det skönt att ha allt det praktiska ordnat.

Genom ett partnerskapsförord kan ni avtala om att den egendom som tillhör eller som kommer att tillfalla er skall vara enskild egendom och således inte ingå i en eventuell bodelning i framtiden.

Det kan vara frågan om arvegods som ni vill behålla ”inom släkten”, personliga saker någon av er vill ge särkullbarn i arv eller så har ni tillgångar sedan förut som ni vill behålla vid en eventuell separation.
Ni kan också skriva ett partnerskapsförord att gälla med motsatt verkan, dvs att all enskild egendom skall bli giftorättsgods.
Det är viktigt att tillsammans tänka igenom vad ni vill åstadkomma med ert partnerskapsförord och att få det utformat på ett bra sätt utifrån era personliga förutsättningar och behov.

Vill ni ha hjälp med att utfärda ett partnerskapsförord så fyller ni bara i formuläret här så återkommer vi snarast med ev kompletteringar eller svar på era frågor!

Homosexuella kan från och med 2009 ingå äktenskap och kan ändra sitt partnerskap till ett äktenskap genom en anmälan eller genom att gifta sig. Som gifta kan man skriva ett äktenskapsförord som likställs med ett partnerskapsförord.